Pora napisać małe co nie co.
Dziś przepis na chłodnik ogórkowy. Danie bardzo proste, nie wymagające wielkiego nakładu czasu, ani wielkich umiejętności. Smacznie i prosto.
Do przygotowania potrzebujemy:
Na 4 porcje.
- 2 średnie cebule
- 2 duże ogórki zielone
- 10 g masła
- 100g serka topionego naturalnego
- 750 ml wywaru
- 50 ml śmietany 18%
- grzanki lub groszek ptysiowy
- koperek świeży
Na początku musimy przygotować wywar, do garnka z wodą wrzucamy np. porcję rosołową, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy. Wywar przecedzamy i studzimy. Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w grubszą kostkę, ogórka myjemy i obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Na maśle przesmażamy pierwsze cebulkę i dodajemy do tego startego ogórka. Gdy całość się przesmaży to blendujemy na gładką masę. Dodajemy wywaru oraz serek topiony i jeszcze raz blendujemy. Całość dajemy do lodówki i czekamy aż się schłodzi. Jeśli nie mamy gotowego groszku ptysiowego możemy go zrobić, lub zastąpić po prostu grzankami. Zupę porcjujemy i przed podaniem dekorujemy łyżką śmietany i sypiemy świeżo siekanym koperkiem. Smacznego :)
Skala trudności : Łatwe
Zapraszam do obserwowania i do komentowania ;) Pozdrawiam :)
dobry ten chłodnik ogórkowy, bo ogórkowa rzadko jest podawana w formie chłodnika, a szkoda. pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń