niedziela, 5 sierpnia 2012

Ogórkowe orzeźwienie na upalne dni.

Witam ;)
Pora napisać małe co nie co.
Dziś przepis na chłodnik ogórkowy. Danie bardzo proste, nie wymagające wielkiego nakładu czasu, ani wielkich umiejętności. Smacznie i prosto.

Do przygotowania potrzebujemy:
Na 4 porcje.

  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ogórki zielone
  • 10 g masła
  • 100g serka topionego naturalnego
  • 750 ml wywaru
  • 50 ml śmietany 18%
  • grzanki lub groszek ptysiowy
  • koperek świeży
Wykonanie:
Na początku musimy przygotować wywar, do garnka z wodą wrzucamy np. porcję rosołową, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy. Wywar przecedzamy i studzimy. Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w grubszą kostkę, ogórka myjemy i obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Na maśle przesmażamy pierwsze cebulkę i dodajemy do tego startego ogórka. Gdy całość się przesmaży to blendujemy na gładką masę. Dodajemy wywaru oraz serek topiony i jeszcze raz blendujemy. Całość dajemy do lodówki i czekamy aż się schłodzi. Jeśli nie mamy gotowego groszku ptysiowego możemy go zrobić, lub zastąpić po prostu grzankami. Zupę porcjujemy i przed podaniem dekorujemy łyżką śmietany i sypiemy świeżo siekanym koperkiem. Smacznego :)

Skala trudności : Łatwe





Zapraszam do obserwowania i do komentowania ;) Pozdrawiam :)


1 komentarz:

  1. dobry ten chłodnik ogórkowy, bo ogórkowa rzadko jest podawana w formie chłodnika, a szkoda. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń