niedziela, 9 czerwca 2013

Bavarios ze szparagami i zielonym groszkiem

Witam ;)

Na dziś wyjątkowe danie ze szparagów ;D

Bavarios ze szparagami i zielonym groszkiem.
Na 4 porcje.
-0,8 dag żelatyny w listkach
-200 ml płynnej śmietany
-1/2 cytryny
- sól
-łyżka oliwy
-35 dkg zielonych szparagów
-cukier
-60 dag zielonego groszku mrożony
-pieprz mielony
-łyżeczka mieszanki ziaren pieprzu
Żelatynę zalewamy zimną wodą. Śmietanę podgrzewamy, po zdjęciu z ognia dodajemy 1 listek odcedzonej żelatyny i startą skórkę z cytryny. Solimy, mieszamy i przelewamy do posmarowanych oliwą czterech kokilek. Wstawiamy do lodówki na 30 min. Szparagi myjemy, usuwamy twarde końce i odcinamy czubki, gotujemy je przez 5 min w osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzamy i zanurzamy w lodowatej wodzie, ostudzone wyjmujemy i odkładamy. Resztę szparagów kroimy. Zanurzamy szparagi i groszek w wodzie z gotowania czubków i gotujemy przez 7 min. Odcedzamy i mielimy w maszynce do mielenia warzyw. Do puree dodajemy resztę żelatyny. Przyprawiamy solą i pieprzem i pozostawiamy do schłodzenia na 30 min. Połowę masy przekładamy do kokilek Gęsto wbijamy czubki szparagów i zalewamy pozostałym puree. Schładzamy przez 6 godzin. Przekładamy na talerze i podajemy posypane rozgniecionym pieprzem. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz